فن کویل و نحوه ی عملکرد آن

فن کویل چیست؟

فن کویل یک دستگاه برای ایجاد سرمایش گرمایش یا ایجاد هوای مطبوع برای ساختمان های مسکونی صنعتی و تجاری می‌باشد.
فن کویل یک وسیله مبدل چند منظور است، یعنی توانایی این را دارد که در فصول سرد با دمیدن هوای گرم فضا را گرم کند و در فصول گرم با دمیدن هوای سرد فضا را برای ما خنک کند و محیطی با هوای مطبوع را فراهم سازد. پس با خانه هوشمند هایکا همراه باشید تا با انواع فن کویل و نحوه ی عملکرد آن ها به صورت کامل آشنا بشیم.

اجزای تشکیل دهنده فن کویل عبارتنداز:

1-فن
2- کویل های گرمایش و سرمایش( جنس آن از لوله های مسی و پرده های آلومینیومی است )
3- فیلترهوا (قابل تعویض وشستشو می باشد )
4- شیر (فلکه ای )
5- شیر مخصوص هواگیری

تفاوت بین فن کویل و پکیج :

 

تفاوت اصلی فن کویل ها و پکیج ها اینجا است که فن کویل ها دارای فن میباشند و کویل های سرمایش و گرمایش، اما پکیج ها فقط وظیفه ی گرما سازی محیط را دارند و ساختار آنها به گونه‌ای است که نمی‌توانند به عنوان خنک کننده مورد استفاده قرار بگیرند.

-تفاوت دیگر فن کویل و پکیج در کارایی این است که فن کویل ها به این صورت عمل می‌کنند که آب گرم از لوله های مسی در آن عبور کرده و با کار کردن فن و برخورد هوا به لوله ها، هوای گرم به محیط دمیده می شود. اما در پکیج ها فقط با گذشتن آب گرم از رادیاتور ها فضا گرم می شود.

– تفاوت دیگر در این دو وسیله درتنظیم رطوبت می باشد که پکیج ها قادر به تنظیم رطوبت هوا نیستند، اما فن کویل ها می توانند در زمستان و تابستان تحت طراحی که برای آنها صورت گرفته است رطوبت را کاهش دهند.
– کنترل جریان آب گرم در پکیج ها به صورت دستی می باشد یعنی با کم و زیاد کردن شیر آب گرم می توان دما را کنترل کرد. اما فن کویل ها به غیر از سیستم کنترل دستی دارای سیستم کنترل دیجیتال هم هستند و نکته خیلی مهم در اینجا این است که در کنترل دیجیتال فن کویل ها سرعت فن، دمای هوا دمیده شده، جریان آب ورودی نیز قابل تنظیم می باشد.

-دیگر تفاوت این دو دستگاه در نحوه نصب آنها می باشد : به این شکل که طرز قرار گرفتن رادیاتور های پکیج فقط به صورت زمینی و قرنیزی است اما فن کویل ها دارای قابلیت نصب به صورت زمینی، سقفی، توکار، روکار، دیواری و یا حتی کاستی می باشند.

 

مزایای فن کویل نسبت به پکیج :

 

از مزایای فن کویل ها نسبت به پکیج ها می توان به موارد زیر اشاره کر‌د:
1-فن کویل ها برای مناطقی که دارای آب و هوای مرطوب هستند مناسبتر از پکیج ها هستند.
۲- در محیط های کوچک استفاده از فن کویل خیلی کارآمدتر و بهتر از پکیج می باشد زیرا قدرت مانور در نصب فن کویل ها خیلی بیشتر است و هر دو عمل سرمایش و گرمایش را برای ما انجام می دهد و نیازی به کولر نیست.

فن کویل برقی :

منظور از فن کویل برقی انرژی مورد استفاده فن‌کویل برای روشن شدن و کار کردن است که اکثراً با برق راه اندازی می شوند و به آنها فن‌کویل برقی می گویند.

اجزای تشکیل دهنده فن کویل برقی :

فن کویل برقی

فن کویل سقفی

 

فن کویل از اجزای بسیار زیادی تشکیل شده است اما به طور کلی ما آنها را به ۱۱ دسته تقسیم می کنیم:

۱- دریچه خروجی هوا
2-پنل بالای بدنه
۳-کویل ها (لوله های مسی و پره های آلومینیومی)
۴-موتور الکتریکی( دور ثابت یا دور متغیر)
۵- فن
۶- پنل متغیر جهت تعمیر و نگهداری قطعات
۷- بدنه
8 -جعبه تقسیم برق و سیستم کنترل
9- سینی برای جمع آوری قطرات آب (بخاری که تقطیر می شود)

۱۰- پیچ هواگیری و لوله تخلیه آب
۱۱ -فیلترهای قابل تعویض و شستشو

 

مقالات مرتبط :برای اطلاع از ترموستات لمسی و نحوه ی عملکرد آن کلیک کنید.

نحوه ی عملکردن فن کویل :

فن کویل و نحوه ی عملکرد به این صورت است که وقتی فن روشن می شود هوا به سمت داخل کشیده می‌شود و پس از برخورد با لوله های آب گرم و یا سرد (با توجه به انتخاب ما که سیستم روی حالت سرمایش یا گرمایش باشد ) هوا دمیده می شود و محیط را برای ما گرم و یا سرد میکند.

نکته: برای ایجاد هوای سرد در برخی از فن کویل ها از گاز مبرد به جای آب سرد نیز استفاده می شود. در فن کویل آب گرم توسط دیگ بخار تامین می‌شود و آب سرد توسط دستگاه چیلر به این گونه که این دستگاه‌ها در موتورخانه تعبیه می‌شود و آب گرم و یا سرد را توسط لوله به فن کویل ها می رساند.

هواگیری فن کویل سقفی :

فن کویل و اجزای تشکیل دهنده ی آن

– چرا ما باید عمل هواگیری را انجام دهیم ؟
اگر عمل هواگیری انجام نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

-در فن کویل ها اگر مقداری هوا به هر شکلی وارد کویلها شود دستگاه نمی‌تواند به درستی وظیفه خود را انجام دهد. مثلاً در زمستان به خوبی نمی تواند گرمای مورد نیاز را فراهم سازد و امکان دارد که احساس کنیم که دستگاه خراب است.

اما بایک هواگیری ساده مخصوصاً هنگام راه اندازی مجدد و یا هنگامی که احساس می کنیم دستگاه به خوبی کار نمی کند می توان به بهتر عمل کردن دستگاه، کمک کرد.

اما اگر هواگیری انجام نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

همانطور که گفتیم امکان دارد دستگاه به خوبی کار نکند اما مهمتر از آن این است که در برخی دستگاه‌ها پای سیال دیگری در میان است که اگر هوا وارد آن شود امکان دارد با آن واکنش نشان دهد و کویلها تخریب شوند و یا موجب رسوب زدگی و خوردگی کویل ها شود.

 

مقالات مرتبط : انتخاب بهترین سیستم سرمایش و گرمایش

هواگیری فن کویل سقفی  :

درهمه ی فن کویل ها یک پیچ و یا یک شیر هوا گیری وجود دارد که در مدل های قدیمی از پیچ و در مدل‌های جدید از یک شیر استفاده می‌کنند؛ که کارهواگیری رابرای افراد خیلی راحت تر کرده است و می توانند خودشان به راحتی بدون نیاز به سرویس کار، دستگاه را هواگیری کنند و از آنجایی که دستگاه‌ها متفاوت بوده قرار گرفتن پیچ و یا شیر نیز متفاوت می باشد.

بهترین راه برای پیدا کردن آن مطالعه ی دفترچه راهنمای فن‌کویل هست. هواگیری فن کویل سقفی کمی دشوار است اما کار غیر ممکنی نیست و با مطالعه دفترچه می ‌توان آن را هواگیری کرد.

معایب فن کویل :

تعمیر و نگهداری مقرون به صرفه نیست و گرانقیمت است : زیرا فن کویل دارای قطعات زیادی می‌باشد که ممکن است هر کدام خراب شود و نیاز به سرویس کار دارند و حتما سالی یکبار باید سرویس شوند.

۲ – خارج کردن آبهای حاصل از تقطیر از فن کویل :که توسط لوله های درین صورت میگیرد.

3-ضعف در تامین هوای تازه: فن کویل هوای داخل محیط را مکش کرده و همان هوا را سرد یا گرم می کند و مجدد می دمد که طبق استاندارد طراحان آن، هوا از اکسیژن کمی برخوردار است و این یک ضعف محسوب می شود.

امید است که با مزایای فن کویل و نحوه ی عملکرد آن به طور کامل آشنا شده باشید هر سوالی در داشتید توی کامنت بپرسید.

توضیحات بیشتر در مورد فن کویل

به این مطلب امتیاز دهید
0 0 votes
امتیاز محصول
ارسال دیدگاه
Notify of
guest
1 دیدگاه
قدیمی تر
جدیدتر
Inline Feedbacks
مشاهده کلیه پیام ها
bakhshandeh
bakhshandeh
3 years ago

با سلام
میخواستم بدونم در صورت استفاده از فن کویل آب گرم داخل آشپرخانه و حمام و دمای مورد نیاز اون چجوری تنظیم میشه؟