خانه هوشمند چیست؟
تعریف خانه هوشمند و سیستم آن به مجموعه ای از تجهیزات گفته می شود که قابلیت کنترل دستگاه های موجود در خانه را دارد.خانه هوشمند چیست ؟ و انواع خانه هوشمند چه چیزهایی هستند ؟ در ادامه ی مقاله با خانه هوشمند هایکا همراه باشید تا خانه هوشمند را به طور کامل خدمت شما توضیح دهیم.
انچه در این مقاله می خوانید :
1-خانه هوشمند چیست ؟
2-انواع سیستم هوشمند سازی
3-معایب و مزایا خانه هوشمند سیمی
4-خانه هوشمند بی سیم چیست؟
5-مزایا و معیب خانه هوشمند بی سیم
این تجهیزات اعم از کلیه چراغ های روشنایی ، کولر های آبی و گازی ، پکیج و گرمایش از کف ، فن کوئل ها ، پرده های برقی ، سیستم صوت و ….. را برای کاربر فراهم میکند تا بتواند از طریق ریموت کنترل ها و نرم افزار موبایل حتی خارج از منزل نیز کنترل کنند.
در مجموع تمامی این موارد از امکانات خانه هوشمند بشمار میرود تا نمایی کلی از خانه ی هوشمند در ذهنتان داشته باشید تا به معرفی خانه هوشمند بپردازیم.
انواع هوشمند سازی ساختمان
حال که به طور کلی میدانیم یک خانه هوشمند چیست ، به انواع آن میرسید. این خانه هوشمند به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند که مربوط به ارتباط بین تجهیزات می باشد. انواع خانه هوشمند در اصفهان را گروه مهندسی هایکا به طور کامل پیاده سازی میکند پس بریم که با هم نگاهی به آن ها داشته باشیم:نوع 1 : ارتباط سیمی نوع 2 :ارتباط بی سیم
نوع اول : خانه هوشمند سیمی (ارتباط سیمی)
در این نوع خانه هوشمند در واقع بین هر تجهیزی که می خواهیم بر روی آن کنترل داشته باشیم باید یک ارتباط سیمی وجود داشته باشد و نوع سیم متناسب با پروتکل خانه هوشمند از سیم زوجی تا کابل شبکه و کابل KNX متفاوت می باشد .
برای ایجاد ارتباط سیمی بین تجهیزات یک تابلو مرکزی در نظر گرفته می شود و سیم های فرمان و سیم های اصلی تجهیزات همه داخل تابلو می آید و توسط ماژول های کنترلی و رله ها ارتباط شکل میگیرد و از هر دستگاه کنترلی که شما فرمانی را صادر می کنید در واقع این فرمان به تابلو مرکزی رسیده و از تابلو به آن تجهیزات ارسال می شود .
با این توضیحات قابل درک است که تابلو دارای حجم زیادی سیم بوده وپیچیدگی خاصی را دارا می باشد .
مزایا و معایب خانه هوشمند با سیم ( سیمی )
برای این که بدانیم خانه هوشمند چیست باید با تمام انواع آن آشنایی کامل پیدا کنیم. این نوع مزایا و معایبی دارد البته این مزایا و معایب در مقایسه با دیگر سیستم های خانه هوشمند مشخص می شود که مفصلا مزایا و معایب را برای شما شرح می دهیم تا برای انتخاب سیستم هوشمند سازی منزل خود بتوانید براحتی تصمیم بگیرید .
مزایای هوشمند سازی ساختمان به صورت سیمی
مزایای خانه هوشمند در این سیستم به موارد زیر خلاصه میشود:
-سرعت بالای عملکرد
در این سیستم به دلیل ارتباط سیمی بین تجهیزات سرعت بالاتری نسبت به سیستم های خانه هوشمند بی سیم دارد .
-دقت عملکرد بالا :
در این نوع از سیستم بدلیل اینکه دستورات از طریق سیم انتقال می یابند دستورات بدون خطا اجرا می شود به قول معروف تداخلی در کار وجود ندارد.
-کنترل تجهیزات متعدد
در این سیستم تقریبا هر چیزی را که فکر کنید می توانید به سیستم هوشمند متصل کنید البته برند و پروتکل مورد استفاده نیز اهمیت دارد.
اما اغلب سیستم های هوشمند سازی سیمی قادر به کنترل سیستم های روشنایی ، سرمایش گرمایش ، پرده های برقی ، سیستم صوت ، سیستم دزدگیر ، دوربین ، آیفون تصویری ، آبیاری باغچه ، سونا ، استخر ، موتور خانه و … می باشد .
-سناریوهای بسیار متعدد
بدلیل تجهیزات متعدد قابل کنترل در این خانه هوشمند شما سناریوهای بسیار متنوعی را می توانید تعریف و استفاده کنید ، سناریوی خروج ، ورود میهمان ، خواب ، استراحت و …..
معایب هوشمند سازی منازل به صورت سیمی
حال به معایب آن میپردازیم چرا که دانستن معایب این سیستم نیز درک ما از نسب به اینکه خانه هوشمند چیست کامل میکند.
-زیر ساخت پیچیده و سنگین
برای اجرای این سیستم هوشمند نیاز به نقشه های برق دقیق و پیچیده می باشد که باید تمام سیم کشی های ساختمان وارد تابلو مرکزی هوشمند شود و همین پیچیدگی ها گاها اشکالاتی را در اجرا بوجود می آورد .
-هزینه های اجرای بالا
این سیستم فقط برای اجرای سیم کشی و قوطی گذاری 2 تا 3 برابر سیستم سنتی هزینه دارد و 3 برابر سیستم های دیگر سیم کشی نیاز دارد و همین گزینه باعث شده که بیشتر افراد از اجرای این نوع سیستم منصرف شوند .
-کاربری سخت و پیچیده
این نوع سیستم ها اکثرا از برندهای وارداتی بوده و به همین دلیل دارای پنل هایی با زبان انگلیسی و منوهایی است که گاها کارکرد با آنها راحت نبوده و افراد مسن و کودکان نمی توانند براحتی با این پنل ها کار کنند و در برخی مواردمشکلاتی را برای کاربران آن ایجاد می کنند .
-عیب یابی دشوار
اگر در این سیستم ها مشکلی بوجود بیاید باید حتما از همان شرکت مربوطه کارشناسی در محل حاضر شده و عیب را مشخص کند.
گاهاً بعد از مشخص نمودن عیب ، تعمیر سیستم و رفع عیب بسیار زمان بر بوده و کارفرما را دچار مشکلات متعدد می کند به نحوی که گاها اگر ماژول مرکزی دچار مشکل اساسی شود در واقع تمام سیستم های روشنایی ، سرمایش گرمایش ، پرده ها و … را مختل می کند .
-تجهیزات منحصر بفرد
در این سیستم تجهیزات مختص همان پروتکل می باشد و قابل جایگیزینی با دیگر محصولات یا برندها نمی باشد همین امر باعث شده در زمانی که مثلا تجهیزات فلان برند در بازار موجود نمی باشد نمی توان از دیگر محصولات جایگزین آن نمود و گاها مجبور هستند کل سیستم را تعویض کنند که این اتفاق خسارات مالی زیادی را بر کارفرما متحمل می کند .
-غیر قابل تبدیل به سیستم سنتی
بدلیل وجود ماژول های رله ای و تابلو در این سیستم امکان تبدیل این سیستم به سیستم سنتی قدیمی نمی باشد و در صورت نیاز به این کار باید لوله گزاری و سیم کشی را تغییر داد در بیشتر موارد به تخریب دیوارها منجر می شود. حال باید بدانیم که نوع دوم خانه هوشمند چیست و چه مزایا و معایبی دارد.
نوع دوم : خانه هوشمند بی سیم (ارتباط بی سیم)
در این نوع ارتباط بین تجهیزات کنترلی بصورت بی سیم می باشد که متناسب با برند سیستم پروتکل ارتباطی می تواند IR ، RF ، WIFI ، Z WAVE و …. باشد.
برای اجرای این سیستم، تجهیزات به صورت مجزا نصب می شوند و سیم کشی مطابق سیستم سنتی می باشد.
از طریق ماژول مرکزی می توان به تجهیزات فرمان داد که همین امر باعث می شود اجرای این سیستم بسیار ساده بوده و نیاز به زیر ساخت خاصی ندارد و در همان سیم کشی سنتی نیز قابل اجرا شده و حتی کلید و پریز نصب شده را با تعویض کلید های لمسی به جای کلید های سنتی آن را به خانه هوشمند تبدیل نمود .
این ویژگی خانه هوشمند بی سیم باعث شده که بیشتر افراد از آن استقبال کنند .
-عدم امکان افزودن تجهیز
بدلیل وجود نیاز ارتباط سیمی بین تجهیزات براحتی نمی توان تجهیز جدیدی را که قبلا پیش بینی نشده به سیستم اضافه کرد و برای افزودن تجهیز باید سیم کشی و یا حتی لوله گذاری کرد .
این سیستم نیز در مقایسه با سیستم دارای مزایا و معایبی است که آنها را مفصلا برای شما شرح می دهیم :
معایب خانه هوشمند بی سیم
-دقت پایین تر اجرای دستورات
در این سیستم ها با توجه به اینکه دستورات از طریق بی سیم به تجهیزات ارسال می شود ممکن است در طول مسیر دچار اختلال شده و دستور به درستی اجرا نشود البته این اتفاق به ندرت پیش می آید و با روش هایی می توان این خطا را بسیار کاهش داد .
-تجهیزات کمتر
در این نوع از خانه هوشمند تجهیزات کمتری را می توان نسبت به سیستم های با سیم تحت کنترل قرار داد البته تجهیزات کنترلی این سیستم هم کم نیستندو بسیاری از نیازهای مشتریان را رفع می کنند .
مزایای خانه هوشمند بی سیم
-اجرای سریع و ساده
این سیتم به قدری ساده اجرا می شود که حتی برقکاران سنتی نیز می توانند این سیستم ر ا اجرا ، نصب و راه اندازی کنند زیرا سیم کشی و قوطی گذاری این سیستم به صورت سنتی بوده و نصب نیز بسیار ساده است و راه اندازی تجهیزات نیز با آموزشهای سریع قابل اجراست .
-هزینه بسیار پایین :
برای اجرای خانه هوشمند بی سیم شما فقط به افزودن تجهیزات دارید و این تجهیزات اکثرا دارای قیمت های بسیار کمتری نسبت به سیستم های با سیم دارند .
-اضافه کردن پله پله تجهیزات و امکانات
در این سیستم شما می توانید تجهیزات را پله پله اضافه کنید و متناسب با بودجه خود هزینه کنید.
برای مثال شخصی که به سیستم هوشمند علاقه مند است ولی در حال حاضر نمی تواند کلیه تجهیزات را یکجا خریداری کند می تواند در پله اول کلید های روشنایی را نصب کند ، سپس کلیدهای سرمایش گرمایش ، سپس پرده های برقی ، تجهیزات کنترلی و همینطور سیستم را تکمیل تر کند .
همچنین این ویژگی باعث می شود که اگر تجهیز جدیدی را بخواهیم به سیم کشی اضافه یا لوله گذاری نیست به راحتی به مجموعه اضافه می شود .
-عیب یابی ساده و تعمیرات سریع
اگر در این سیستم مشکلی بوجود بیاید عیب یابی بسیار ساده است.
به گوونه ای که مثلا اگر چراغ اتاق خواب روشن نمی شود مشکل از کلید همان اتاق خواب است و اولا براحتی قابل تعویض بوده دوما حتی می توان آنرا با یک کلید سنتی بصورت موقت جایگزین کرد و سوما به دیگر اتاق ها و تجهیزات اختلالی ایجاد نمی کند و بقیه جاها کار خود را به خوبی انجام می دهند .
برای عیب یابی و تعمیر سیستم حتی یک برقکار ساده نیز می تواند اینکار را انجام دهد .
-کارکرد ساده
نحوه ی کارکرد با این سیستم ها به گونه ای است که برای کلیه افراد با هر سنی مناسب می باشد بطوریکه برای افراد جوان و اهل تکنولوژي قابل کنترل از طریق تاچ پنل و تلفن همراه می باشد.
برای یک پله عقب تر توسط ریموت کنترل و برای افراد مسن ، کودکان و یا میهمانان از طریق خود کلیدها همانند سیستم سنتی قابل کنترل است این توضیح انواع سیستم هوشمند از نظر بی سیم و با سیم بود که امیدوارم اطلاعات مفیدی را در اختیاتان قرار داده باشد.
همچنین اخیراً، تعداد خانه های هوشمند در اصفهان روز به روز در حال افزایش بوده چرا که مردم علاقه ی بسیاری به تکنولوژی دارند و خانه هوشمند اصفهان در حال شناخته تر شدن است.
و نکته آخر اینکه چه خانه هوشمند در اصفهان و در تهران و چه در تمامی شهرها حتی شهرهای کوچک و قدیمی قابل اجرا است. این یک مزیت کلی به شمار میرود که اعمال تجهیزات هوشمند نیازی به مدرن بودن آن خانه نداشته و خانه های هوشمند در ایران در هر شهری با سیم کشی های جدید و قدیمی، قابل اجرا میباشد.
حال همه ما تقریبا میدانیم که یک خانه هوشمند چیست و با این دانش و آگاهی از خانه هوشمند میتوانیم بهترین انتخاب را نسبت به خانه خود داشته باشی.
با هایکا ، زندگی با تکنولوژی را تجربه کن