[vc_row][vc_column][vc_column_text]توی این مقاله با سیستم اعلام حرق به صورت کامل آشنا میشم، همچنین تجهیزات یک سیستم اعلام حریق هوشمند و خانگی را به صورت کامل توضیح میدیم.پس با ما همراه باشید.
سیستم اعلام حریق چیست؟
به مجموعه تجهیزاتی که قادر به تشخیص و اعلام عواملی از قبیل : دود ، گاز، حرارت ، شعله و… هستند، سیستم اعلام حریق می گویند .
یک سیستم اعلام حریق از بخش ها و قسمت های مختلفی به وجود می اید که ما آنها را برای شما شرح خواهیم داد و عملکرد هرکدام را نیز توضیح می هیم .
قطعات سیستم اعلام حریق عبارت انداز :
– پنل مرکزی اعلام حریق
– دتکتور (آشکار ساز )
– ادوات اعلان(آژیر،فلاشر و..)
– شستی اعلام حریق
پنل کنترل مرکزی اعلام حریق
یکی از اصلی ترین و مهم ترین قسمتهای یک سیستم اعلام حریق، پنل مرکزی این سیسیتم میباشد زیرا ارتباط بین شستی ها ، آشکار سازها ( دتکتور)، آژیر، فلاشرها و… را برعهده دارد. همچنین پنل مرکزی به گونه ای طراحی شده است که اگر اتصال کوتاه و یا قطع برق در قسمتی از مدار رخ داد تشخیص دهد و اعلام نماید . نکته مهم تر اینکه اگر به هر دلیلی برق مدار سیستم قطع شود پنل مرکزی تشخیص داده و برق مدار را توسط باطری تا مین میکند .پنل مرکزی در سیستم اعلام حریق هوشمند موجود می باشد.
پنل های مرکزی دارای ظرفیت های مختلفی میباشند ( ظرفیت از نظر تعداد زون ) که با توجه به همین مسئله پنل ها تقسم بندی میشوند.
به این صورت 2زون،4زون، 6زون،8زون، 24زون و 32 زون ( البته در برخی پنل ها با استفاده از کارت الکترونیک می توان تعداد زون را افزایش داد. )
نکات بسیار مهم در مورد نصب پنل کنترل مرکزی
پنل کنترل مرکزی در ساختمان باید در محلی نصب شود که قابل روئیت باشد همچنین در عین حاب محلی امن باشد. اکثرا در ورودی های ساختمان نصب میکنند و مکان هایی که اگر آتش سوزی رخ داد مامورین آتشنشانی از آنجا وارد شوند و بتوانند به تابلو دسترسی راحتی داشته باشند خود پنل نیز باید با یک اشکار ساز دودی محافظت شود .
ارتفاع نصب پنل 180 سانتیمتر الی 200 سانتیمتر از زمین می باشد.
نکته : تعداد آشکار ساز یا همان دتکتور هایی که به یک زون پنل می تنواند متصل شود را کارخانه سازنده مشخص می نماید .
در مورد نصب سیستم اعلام حریق یه مقاله و کلیپ آموزشی مجزایی به زودی قرار میدهیم.
نحوه عملکرد پنل کنترل مرکزی و اعلام حریق نمودن
عملکرد سیستم اعلام حریق به گونه ای طراحی شده است که اگر در مدار یک اتصال کوتاه رخ دهد سیستم اعلام فعال می شود اما این اتصال کوتاه به معنای اتصال کوتاه شدید نمی باشد زیرا در حد خیلی کم است که فقط جهت ارسال پیغام خطر از تجهیزاتی مانند : دتکتورهای دود، دتکتورهای حرارتی و یا فشار دادن شستی اعلام حریق اتفاق می افتد یعنی با ایجاد یک اتصال کوتاه توسط سنسورها در مدار ما شاهده به صدا در امدن صدای آژیر خطر ،فلاشر هشدار دهنده ، سیستم اعلام صوتی ، نمایشگر های اعلام خطر و…خواهیم بود.
کنترل پنل آدرس پذیر در سیستم اعلام حریق
کنترلی پنلی که قادر به تشخیص محل وقوع حادثه (آتش سوزی) و نمایش دادن آن مکان است کنترل پنل آدرس پذیر می گویند.
کنترل پنل های آدرس پذیر دارای یک صفحه نمایشگرLED می باشند که تمام عملکردها و رویداد هایی که اتفاق می افتد را نمایش می دهد.
این پنل ها از نوع پنل های پیشرفته می باشند و بسته به نوع برند پنل، تعداد زون ها، تجهیزاتی که به آن متصل می شود و تعداد لوپ ها (مدار هایی که به صورت سری هستند) متغییر و متفاوت میباشد. در این نوع پنل ها هر یک از سنسور ها یک آدرس مخصوص به خود (منحصر به فرد ) را دارند که با استفاده از تابلو آدرس پذیر و این تجهیزات، در هنگام وقوع حادثه تابلو قادر به تشخیص دقیق آدرس و محل وقوع همچنین نمایش آدرس بر روی صفحه LED پنل مرکزی میباشد.
کنترل پنل اعلام حریق بی سیم (وایرلس)
در این مدل کنترل پنل ها دیگر نیازی به سیم کش و یا داکت کشی و… نیست زیرا این پنل توسط باطری تغذیه میشود و توسط امواج رادیوی با تجهیزات ارتباط برقرار می کند، البته قابلیت نصب تجهیزات به پنل توسط سیم نیز امکان پذیر می باشد .
در این مدل پنل سیستم تلفن کننده هم وجود دارد که به محض اینکه سیستم فعال شود، سیستم تلفن کننده اعلام خط را توسط گرفتن شماره هایی که از قبل توسط کاربر تعریف شده اطلاع می دهد.
منبع تغذیه پنل :
کنترل پنل ها معمولا با ترانس 24 ولت DC راه اندازی میشوند که این ترانس یا در خود جعبه جایگذاری میشود و یا در خارج از آن نصب می گردد.
یک نکته مهم در مورد ترانس مقدار جریان آن میباشد که باتوجه به تعداد زون استفاده شده مقدار جریان دهی ترانس نیز تغییر می کند (بالا میرود ) بطور مثال مقدار 2 آمپر برای دوزون و برای استفاده از زون های بیشتر بین 3 تا 6 آمپر می توان ترانس را انتخایب نمود.
اطلاعاتی که توسط LEDکنترل پنل نمایش داده میشود
– نمایش وجود برق در پانل و عدم اتصالی یا قطع بودن
– نمایش فعال بودن یا نبودن هشدار ها ( صدای آژیر ،هشدار صوتی و…)
– نمایش خطای به وجود آمده در زون ها ( اعلام خطر و یا اشکال در زون ها )
– نمایش خطای به وجود آمده در کل سیستم
دتکتور
به آشکار سازهایی گفته می شود که عوامل حریق را تشخیص داده و از خود واکنش نشان می دهند که با نشان دادن این واکنش سیستم اعلام حریق خانگی یا تجاری فعال میشود. فعال شدن سیستم به شکل های مختلفی میباشد از قبیل : به صدا در آمدن آژیرخطر، فعال شدن فلاشرهای خطر ، فعال شدن آب پاش های سقفی ، فعال شدن سیستم تلفن کننده و یا همه باهم در کل تمام سیستم هایی که برای جلوگیری از آتش سوزی و یا مهار کردن آتش پیش بینی شده است .
انواع دتکتور
– دتکتور دودی
– دتکتور حرارتی
الف- حرارتی ثابت
ب- حرارتی افزایشی
– دتکتور منو اکسید کربن
– دتکتور شعله
– دتکتور ترکیبی
– دتکتور دودی :
این مدل دتکتورها همانطور که از نام آن مشخص است نسبت به دود دارای حساسیت میباشند و زمانی که در اطراف خود وجود دود را احساس کنند از خود واکنش نشان می دهند(فعال میشوند.)
این واکنش به کنترل پنل فرستاده میشود و سیستم اعلام حریق فعال میشود .
دتکتور حرارتی :
به دتکتوری گفته میشود که نسبت به افزایش حرارت اطراف خود حساس میباشد و زمانی فعال میشود که بر اثر آتش سوزی درجه حرارت اطراف آن به صورت غیر عادی بالا برود سنسور واکنش نشان داده و فعال می شود این سنسور ها به دو دسته تقیم بندی میشوند.
الف- حرارتی ثابت
ب- حرارتی افزایشی
– دتکتور منواکسید کربن :
این دتکتور نسبت به گاز کشنده و سمی منو اکسید کربن که یک گاز بی بو، بی رنگ است حساس میباشد و زمانی که در محیط این گاز وجود داشته باشد سنسور فعال شده و به پانل کنترل مرکزی اعلام می کند این دتکتور را می توان در آشپزخانه ها و یا مکان هایی که وسیله گاز سوز گرمایش وجود دارد و امکان وجود این گاز سمی زیاد است استفاده نمود.
دتکتور شعله :
این دتکتور قابلیت تشخیص حرارت ناشی از شعله های آتش را دارد و زمانی که در محل قار گرفتن این دتکتور شعله آتش توسط دتکتور حس شود فعال میشود .
مقالات مرتبط: دزدگیر سایلکس و ویژگی های آن
دتکتور ترکیبی :
در برخی از موارد از یک دتکتور با قدرت تشخیص دو مورد کاملا متفاوت استفاده میکنند که به این مدل از دتکتورها ترکیبی می گویند.
مانند دتکتور ترکیبی دودی حرارتی که هم قابلیت تشخیص دود را دارا میباشد و هم حرارت، نکته مهم تر اینکه حتی میزان حساسیت نسبت به حرارت و دود در این دتکتورها قابل تنظیم میباشد.
شستی اعلام حریق :
یکی دیگر از اجزای سیستم اعلام حریق شستی اعلام میباشد که به صورت مکانیکی فعال میشود.( توسط شخص)
این شستی ها اکثرا در راه پله مجتمع ها ،سالن های اداری تجاری و… نصب میشوند برای زمانی که اگر شخصی متوجه آتش سوزی و.. شد بتواند، شستی را فشار دهد و بطور دستیی آژیر خطر را به صدا در بیاورد.
ادوات هشدار دهنده :
این ادوات درمدل های مختلفی هستند از جمله دیداری ، شنیداری.
دیداری مانند : فلاشر ها ، استروب و…
شنیداری مانند : آژیر، پیغام صوتی از قبل ظبط شده ، سیستم تلفن کننده و…
نکته : تمام مطالب و تجهیزاتی که برای شما توضیح دادیم در مجموع می توان یک سیستم اعلام حریق بسیار قوی و بادقت را نصب کرد اما در صورتی که بتوانیم با توجه به ویژگی های دتکتور ها، پنل کنترل مرکزی و همچنین محلی که قرار است در آن سیستم اعلام حریق اجرا شود، آشکار سازها و… را انتخاب کنیم .
و دقت کنیم که مکانی که قرار است دتکتورها قرار بگیرند مکانی نباشد که دتکتور تشخیص اشتباه دهد و یا دچار اختلال شود .
مثلا قرار دادن دتکتور حرارت و شعله در طباخی ها نزدیک به دیگ ها و یا بالای شعله ها یک جایگذاری اشتباه است که موجب خلل در عملکرد سیستم میشود همچنین در جاهایی که دیگ بخار و بیلر قرار دارد، نمی توان از دتکتور دودی استفاده نمود.
مقالات مرتبط: امنیت خانه هوشمند چگونه است ؟
سیستم اعلام حریق در خانه هوشمند
در این قسمت از مقاله می خواهیم برای شما یک موضوع خیلی جذاب و کاربردی را شرح دهیم و این سیستم بدین صورت است که در زمان وقوع حریق یا حادثه در یک خانه مجهز به سیستم هوشمند این سیستم میتواند وارد عمل شود.
سیستم اعلام حریق به خانه هوشمند متصل میشود و در هنگام وقوع حادثه هم در کنار سیستم اعلام و حتی اطفاء حریق به کمک ما می آید به این صورت که سیستم در مرحله اول بطور خود کار با آتش نشانی تماس گرفته ادرس منزل را اعلام میکند و میتواند شیر اصلی گاز ورودی منزل را قطع کند.
همچنین به اطلاع کاربر نیز میرساند که مثلا در فلان قسمت از منزل آتش سوزی رخ داده است و در زمان آتش سوزی نیز کاربر می تواند توسط خانه هوشمند و تنها با گوشی موبایل خود ابپاش ها و دیگر سیستم های اطفاء حریق را کنترل کند و یا با استفاده هواکش های موجود دود حاصل از آتش سوزی داخل ساختمان را تخلیه کند.
پس این سیستم را با اتصال به خانه هوشمند، میتوانید به سیستم اعلام حریق هوشمند تبدیل کنید و خانه ی خودتون را با خیال راحت به آن بسپارید.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]