در ساخت خانه هوشمند مانند ساخت خانه های معمولی تمامی مراحل به همان صورت باید طی شود اما با این تفاوت که در ساختمان های مدرن و هوشمند به دلیل پیشرفت و طراحی مدرن ممکن است بعضی از مراحل ساخت کمی زمانبر باشد.و همچنین به دلیل پیشرفت در نوع ساخت و مدل های امروز ای که علاوه بر زیبایی و قشنگی از لحاظ تکنولوژی پیشرفت کرده و دارای آپشن ها و امکاناتی می باشند که در ساختمان های قدیمی شاید اصلاً آنها را تجربه نکرده ایم و ندیده ایم.
قلب یک خانه هوشمند سیستم برق آن و نحوه هوشمند سازی آن خانه می باشد که برای ما چند نکته را مشخص میکند:
1- زمان حدودی که طول میکشد تا خانه هوشمند ساخته شود.
2- امکانات و آپشنی که خانه هوشمند در اختیار ما می میگذارد.
در مورد برق کشی در خانه هوشمند به طور مفصل صحبت کردیم. اولین مرحله در ساخت خانه هوشمند برق کشی هست که مراحل برق کشی در خانه هوشمند مانند همان مراحل برق کشی سنتی می باشد اما، تغییر در ظاهر و کاربرد نهایی به وجود می آید که همین تغییرات یک خانه معمولی را برای ما تبدیل به خانه هوشمند می کند.
مراحل برق کشی در هوشمند سازی منزل
مرحله اول از ساخت خانه هوشمند
جانمایی کلید، پریز، تلفن و …. می باشد: در این مرحله ابتدا جای کلید پریز ها که روی نقشه ساختمان پلان مشخص شده است و دیگر نیاز به تغییر آنها نیست با اسپری بر روی دیوارهای ساختمان علامت گذاری میشود و جای تابلو برق داخل ساخت نیز مشخص است و توسط اسپری بر روی دیوارها علامت گذاری میشود سپس تعداد لوله برق هایی که قرار است به هر کلید پریز و تابلو وارد شود را مشخص کرده و به اندازه حجم آن ها با اسپری علامت گذاری می کنیم تا در هر مرحله بعدی به همان اندازه تخریب کنیم.
مرحله دوم
در آوردن جای لوله ها و قوطی های برق : در این مرحله متناسب با طراحی و جایگذاری مرحله قبلی با توجه به فاصله استاندارد جای قوطی های لوله هایی که برای دیوار قرار می گیرند را با دستگاه شیار زن در می آوریم و تخریب را انجام میدهیم. تخریب باید به گونهای باشد که قوطی های برق به طور کامل و بدون فشار در جای خود قرار بگیرند و همچنین لوله های برق ها نباید تحت فشار باشند باید مرتب و صاف کنار هم قرار بگیرند.
مرحله سوم
قوطی گذاری و لوله کشی:
در این مرحله قوطی های برق و تابلو برق باید در جایی که تخریب کردیم قرار دهیم و با گچ آنها را محکم کنیم. قوطی ها باید همه در یک ردیف در اندازه استاندارد و کاملاً صاف و تراز باشند و لوله ها نیز باید همه منظم و بدون فشار در جای خود قرار بگیرند و با گچ محکم شوند.
مرحله چهارم
سیم کشی و سربندی :
در مرحله سیم کشی را انجام میدهیم و باید دقت کنیم که رنگ سیم ها در سیم کشی رعایت شود مثلاً : آبی( نول)،فاز (قرمز) ،ارت( زرد با خط سبز) زیرا اگر این مسئله رعایت نشود در مرحله سربندی کردن مشکل برمی خوریم(شاید سیم فاز را از نول و.. تشخیص ندهیم و اشتباه کنیم ) و امکان اشتباه و اتصالی بعد از نصب بالا میرود و از نظر استاندارد هم این کار غیر اصولی می باشد.
بعد از سیم کشی سربندی، سیم ها انجام می شود باید دقت کنیم که سیم ها کوتاه و یا خیلی بلند نباشد تا در مرحله نصب ، کلید پریز ها راحت تر نصب شود بدون مشکل و با ایمنی کامل در هنگام سربندی باید دقت کنیم محلی که سیم ها به هم متصل می شوند با چسب برق کاملا عایق شوند.
مرحله پنجم
نصب کلید پریز ها و روشنایی ها :
در این مرحله باید تمام کلید پریز ها همه منظم در یک ردیف بسته شوند و هنگام بستن دقت کنیم که سیم ها کامل در ترمینال قرار بگیرند و محکم بسته شوند روشنایی ها دیواری نیز باید از لحاظ ارتفاع یکسان باشند و در ارتفاع استاندارد نصب شود.
برای آموزش نصب کلید لمسی به صورت متنی و ویدئویی کلیک کنید.
مرحله آخر ساخت خانه هوشمند :
در مرحله ی اخر ساخت خانه هوشمند برق ساختمان و عملکرد همه ی تجهیزات را چک میکنیم و تحویل میدهیم.
این مراحل که توضیح دادیم دقیقاً مراحل برق کشی یک ساختمان معمولی می باشد در برق کشی ساختمان هوشمند نیز همین مراحل طی میشود اما بسته به نوع و مدل سیستم هوشمند، مدت زمانی که داریم برای پایان کار و امکانات خواسته شده متفاوت است.
در ساخت خانه هوشمند به صورت کلی به دو صورت میتوانیم هوشمند سازی را انجام دهیم:
1- هوشمند سازی با سیم کشی کامل
2- هوشمند سازی بیسیم( وایرلس)
هوشمند سازی با سیم کشی کامل :
این نوع سیستم هوشمند از یک تابلو فرمان استفاده میشود که این تابلو از تابلو برق داخل ساختمان بزرگ تر می باشد و در آن از تمام قسمت هایی که ما میخواهیم تحت شبکه هوشمند قرار بگیرد سیم کنترل می آید. رله های قطع و وصل همه تجهیزات نیز در تابلو فرمان قرار میگیرد، در این سیستم دیگر قوطی گذاری نداریم زیرا دیگر کلیدی در کار نیست فقط یک یا چند پنل کنترل و یک تابلوی فرمان داریم که می توانید توسط پنل ها کل تجهیزات را کنترل کنیم علاوه بر آن از ریموت کنترل و اپلیکیشنی که روی گوشی موبایل نصب می شود نیز می توانیم برای کنترل تجهیزات استفاده کنیم.
2- هوشمند سازی بیسیم (وایرلس) :
در این سیستم تمام مراحل برق کشی سنتی انجام می شود اعم از جانمایی، لولهکشی و غیره اما با این تفاوت که در سیستم هوشمند میتوان از کلید های ۱ تا ۴ پل استفاده کرد و این مزیت به ما کمک میکند تا تعداد کلیدهای روی دیوار کمتر شود که از نظر زیبایی خیلی حائز اهمیت است.
در سیستم هوشمند بیسیم، سیم کشی که انجام میدهیم دقیقاً مطابق با سیم کشی سنتی می باشد و هیچ سیمی کم و زیاد نمی شود و لوله کشی برق هم به همان صورت انجام می گیرد و حجم آن کم و زیاد نمی شود اما در این سیستم به جای کلید های قدیمی و مکانیکی از کلید های لمسی تاچ استفاده می شود و یک تاچ پنل مرکزی ، که تمام کلید ها و تاچ پنل به صورت بیسیم با یکدیگر در ارتباط هستند و می توانیم تجهیزات را از روی خود کلید به صورت لمسی و توسط ریموت تاچ پنل اپلیکیشنی که روی گوشی نصب می شود به صورت بی سیم کنترل کنیم.
تفاوت سیستم هوشمند با سیم کشی کامل و سیستم هوشمند بیسیم
ما در سیستم هوشمند با سیم کشی کامل چون باید از تمام تجهیزاتی که ما قصد داریم آنها را تحت کنترل شبکه هوشمند قرار دهیم سیم کنترل به تابلو کشیده شود قاعدتاً حجم سیم کشی و متراژ سیم خیلی زیاد میشود و همچنین لوله کشی برق از تابلو به تجهیزات و برعکس همین عمل زمان بیشتری میبرد و قیمت هوشمند سازی ساختمان بسیار زیاد میشود( به دلیل سیم کشی بیشتر و لوله کشی زیادی که دارد.)
اما در خانه هوشمند بی سیم میتوانیم تجهیزات موتورخانه ای را نیز کنترل کنیم به غیر از تجهیزات روشنایی ،سرمایش ،گرمایش و … در سیستم هوشمند بیسیم چون تغییر در لوله کشی برق به وجود نمی آید و سیم کشی نیز به همان شکل می باشد مدت زمان زیادی طول نمی کشد و تقریباً زمان تکمیل برق کشی با زمان وقتش سنتی برابر است اما ما دارای یک سیستم هوشمند و خانه هوشمند هستیم که تمام امکانات یک یک خانه هوشمند را دارا میباشد و علاوه بر آن نکته خیلی مهم تری وجود دارد که ما با قیمت مناسب تر و در زمان کوتاه تری توانستیم یک خانه هوشمند داشته باشیم.
برای دانستن تفاوت بیشتر خانه هوشمند سیمی و بی سیم کلیک کنید.
نکته : در پروژه های قدیمی که دردست باز سازی قرار میگیرند می توان از سیستم بی سیم استفاده کرد و بدونه تغییر خیلی زیاد و راحت ان خانه را به یک خانه هوشمند تبدیل کرد.
در رابطه با ساختمان هوشمند وکی پدیا میتونید بخونید.
تفاوت مدت زمان اجرا در سیستم بی سیم و با سیم:
ما در سیستم هوشمند با سیم به دلیل کابل کشی همه ی تجهیزات به تابلو برق، حجم متراژ سیم کشی و لوله گذاری خیلی زیاد میشود. همین عمل زمان بیشتری در مرحله اجرا می برد، که باعث افزایش مدت زمان ساخت ساختمان خواهد شد.
همچنین هزینه بیشتری نیز در بر دارد( به دلیل سیم کشی بیشتر و لوله کشی زیادی که دارد.) در سیستم هوشمند بیسیم چون تغییر در لوله کشی برق به وجود نمی آید و سیم کشی نیز به همان شکل می باشد و حتی در برخی موارد باعث کاهش لوله گذاری و قوطی گذاری خواهد شد که نه تنها باعث افزایش زمان اجرای پروژه نمیشود، حتی میتواند باعث کاهش مدت زمان ساخت ساختمان شود، و تقریباً زمان تکمیل برق کشی با زمان برق کشی سنتی برابر است.
یک نکته خیلی مهم که تاثیر مستقیم با مدت زمان ساخت یک خانه هوشمند دارد، تعداد تجهیزات و نوع تجهیزاتی میباشد که مالک و یا پیمانکار قصد دارد انها را تحت شبکه هوشمند قرار دهد به زبان ساده میتوان گفت هر چه تجهیزات تحت شبکه هوشمند بیشتر باشد مدت زمانی که طول میکشد تا پروژه به پایان برسد بیشتر است.
البته بعضی از تجهیزات مانند: روشنایی سالن ،اشپز خانه ، اتاق خواب ها و… شاید خیلی زمان بر نباشند اما برخی تجهیزات که نیاز به طراحی بیشتر و زمان اجرای بیشتری دارند میتوانند حتی تا چند ماه روند اجرای پروژه را به تاخیر بیاندازند.
همچنین نصب و راه اندازی تجهیزات نیز می تواند در زمان تحویل پروژه تاخیر ایجاد کند چرا که برخی از تجهیزات نیاز به پروگرام کردن توسط تکنسین شرکت خواهند داشت که در برخی پروژه ها ممکن است تا چند هفته به طول بیانجامد.
نتیجه گیری:
انتخاب روش و نوع تجهیزات هوشمند سازی میتواند روند کلی ساخت یک پروژه را به تاخیر بیاندازد و در برخی روش ها حتی باعث افزایش سرعت ساخت شود.شما باید در هنگام ساخت و انتخاب سیستم هوشمند خود این موضوع را لحاظ کنید، که اگر مدت زمان برای شما اهمیت دارد، پس از سیستم های هوشمند بی سیم استفاده کنید تا در کوتاه ترین زمان و با هزینه کم اجرایی شود و اگر زمان به اتمام رسیدن پروژه مهم نباشد می توانید هر نوع سیستم هوشمندی را که متناسب با نیاز های شما و بودجه تعیین شده باشد را انتخاب کنید.
کارشناسان هایکا در خدمت شما هستند تا در این زمینه به شما مشاوره رایگان ارائه کنند.