معرفی و آشنایی با پروتکل KNX به ما در شناخت بهتر سیستمهای هوشمندسازی ساختمان و بهرهبرداری از امکانات پیشرفته آن برای افزایش رفاه و بهینهسازی مصرف انرژی کمک میکند. هوشمند سازی ساختمان ها و اسمارت هوم در ابتدا و در گذشته به صورت یک کالای لوکس یا تفننی محسوب میشد و بعضی از ساختمان ها به آن احتیاج داشتند و از امکانات او بهره می بردند اما امروزه هوشمند سازی ساختمان به لحاظ لوکس بودن،وجود امکانات و راحتی و… تبدیل به یک نیاز شده و به صورت کاملا گسترده مورد استقبال قرار گرفته است.
می توان گفت درحال حاضر تقریبا تمام ساختمان ها از یک نوع سیستم اسمارت هوم بنا به شرایط و بودجه ای که برای آن پروژه در نظر گرفته شده از حداقل تا حد اکثرسیستم استفاده می کنند، چرا که بحث سیستم خانه هوشمند غیر از کمک به فروش ساختمان و لوکس جلوه نشان دادن ساختمان در بحث افزایش سطح رفاه ساکنین ساختمان و به علاوه بهینه سازی مصرف انرژی بسیار کمک کرده است.
معرفی و آشنایی با پروتکل KNX
یکی از بهترین و اصولی ترین سیستم های هوشمند،هوشمند سازی بر اساس سیستم KNX است که دارای استاندار جهانی است و اکثر شرکت های معتبر جهانی از این استاندارد و این نوع سیم کشی و پروتکل استفاده میکنند اما نکته قابل توجه این سیستم هم دارای مزایا و هم دارای معایب می باشد. بنابراین به معرفی و آشنایی با پروتکل KNX می پردازیم.
علاوه برآن در ایران و متناسب با شرایط تحریم ها و شرایط اقتصادی و…دارای مزایا و معایب خاص خودش است که در این مقاله قصد داریم آن ها را کامل بررسی کنیم . ابتدا نحوه اجرا،مزایا و درآخر معایب این سیستم را برایتان شرح می دهیم.
نحوه اجرا
در بحث معرفی و آشنایی با پروتکل KNX نحوه اجرای این سیستم ها مهم است. سیستم کینیکس یا پروتکل هوشمند کی نیکس به صورتی است که سیم کشی ساختمان شما و برق شما نسب به حالت سنتی کاملا دگرگون میشود و نوع سیم کشی کاملا متفاوت است. بدین صورت که در واقع تمام مصرف کننده هایی که قرار است تحت سیستم هوشمند کنترل شوند ازجمله:روشنایی،سرمایش گرمایش ،پرده برقی ،تجهیزات برقی که شما علاقه مند هستید آنها قابل کنترل باشند به علاوه پریزهای هوشمند، پریز های برق وهر تجهیزی که مایل به کنترل آن هستید باید درواقع از آن تابلوی مرکزی که یک تابلوی کنترل یا اتاق کنترل هست از طریق سیم کشی به آنجا متصل شود و آن نقطه کنترل شود.
رله باکسها
تمامی آن خروجی های مصرف کننده باید داخل تابلوی مرکزی قرار گرفته شود که در اصطلاح به آن رله باکس گفته می شود.
یک سری رله باکس های مخصوص 24 کاناله یا 20 کاناله متناسب با برند های مختلف که تعداد کانال مختلف دارد درآن تابلو قرا می گیرد و در فضا های مختلفی که می خواهیم تجهیزات کنترلی مثل کلید ها و پنل ها را داشته باشیم باید از هر تجهیز یا پنلی یک کابل KNX تا تابلوی مرکزی کشیده شود و در واقع وقتی شما از روی پنلی که در اتاق است یا کلیدی که داخل اتاق است، دستور روشن یا خاموش شدن یک چراغ یا یک قسمتی را می دهید این دستور با کابل کینیکس و رله باکسی که در تابلو کار شده می رسد و مدار فرمان به او دستور می دهد که مثلا رله شماره 18 را فعال کن سپس آن چراغ مربوطه از آن نقطه روشن می شود.
این تجهیزات بر اساس یک پروتکل جهانی کار می کنند از جمله محاسنی که دارد شرکت های زیاد و معتبری بر این استاندارد تاکید کرده و کار می کنند و برای بحث خدمات رسانی و خدمات پس از فروش فوق العاده عالی است. یعنی خدمات بسیار گسترده دارد و بحث جایگزینی تجهیزات خیلی مطرح است. بدین صورت که اگر شما برای مثال برند اشنایدر(SCHENIDER) را کار کرده اید به هردلیلی یک مشکلی برای تجهیزات شما پیش آمد و خواستید آن را تعویض کنید،اگر برند یا تجهیزی را پیدا کردید که این پروتکل را ساپورت می کند می توانید به راحتی این تجهیز را جایگزین کنید. برای مثال تجهیزات ای بی بی(ABB) یا مثلا زنیو(ZENNIO) می توانید جای آن استفاده کنید و سیستم را به کار بگیرید.
سرعت و پایداری شبکه
بحث سرعت دیتا و پایداری شبکه و پایداری تجهیزات بسیار زیاد است زیرا بر اساس آدرس دهی هایی که دارند فوق العاده عالی عمل می کند و سرعت و دقت بسیار بالایی دارد. نرم افزا های کینیکسی دارای عملکر های خیلی خوب و کنترل گرهای بسیار زیادی هستند و سناریو نویسی در آنها بسیار گسترده است.
البته نکته بسیار مهم در این قضیه این است که این نرم افزار با وجود کامل بودن و جامع بودنش اول از همه به زبان انگلسی است و دوما لایسنس هایی که دارد ممکن است یک سری از بخش هایش در ایران قابل استفاده نباشد و مواردی که مورد نیاز یک ساختمان هوشمند است کاملا در دسترس نباشد.
مزایای سیستم KNX
1-سرعت بسیار بالا
2- دقت بسیار بالا
3- تنوع تجهیزات و برند هایی که می توانید استفاده کنید از جمله کلید ها پنل ها رله ها و…
4- کیفیت بالای تجهیزات و رعایت یک سری لایسنس ها
5- خدمات پس از فروش که امکان جایگزینی برند های مختلف را می تواند به این پروتکل بدهد جزمزایای این سیستم است
6- نرم افزار و قابلیت های آن
معایب سیستم KNX
چون در ایران زندگی می کنیم به لحاظ محدودیت ها و…معایب آن بیشتر از مزایای آن می باشد.
1-هزینه ها: هزینه خود تجهیزات این سیستم چون بر اساس دلاری و یورو ای محاسبه می شود و تورم هرسال گریبان گیرش است عدد بسیار بالایی را شامل می شود و نسبت به موارد مشابه یا پروتکل های مشابه مثل وایرلس (WIRELESS)- وای فای (WIFI)- زیگ بی (ZIGBEE)- یا حتی مود باس (MODBUS) قیمت پروتکول KNX بیشتر است.
2- خدمات: همان خدماتی که در گزینه مزایا جزو محاسن سیستم محسوب میشد در اینجا می تواند جز معایبش هم باشد سیستم کینیکس برای بحث خدمات به افراد کاملا متخصص احتیاج دارد و یک برق کار کم تجربه به هیچ وجه نمی تواند شمارا راهنمایی کند یا موارد را بررسی کند که این شمارا ملزم می کند که حتما یک شرکت هوشمند معتبر بحث هوشمند سازی و پشتیبانی شمارا برعهده داشته باشد تا بتواند خدمات عالی به شما بدهد و درواقع یک کارشناس کاملا فنی و دوره دیده نیاز دارید.
3- هزینه های زیر ساخت: یکی از بزرگترین معایب هزینه های زیر ساخت این سیستم است زیرا بحث سیم کشی حدود 2.5 یا 3 برابر سنتی است که هزینه خیلی زیادی را برای شما شامل میشود و مصرف سیم خیلی زیاد است و هزینه خیلی بالایی را برعهده دارد.
4- آموزش: کارکرد با این سیستم احتیاج به یک سری آموزش ها دارد زیرا کارکرد ساده ای ندارد که بگوییم حالت سنتی دارد و حالت هوشمند هم دارد عموما در بحث هوشمند KNX حالت سنتی از دسترس خارج می شود و شما باید با کارکرد سیستم کاملا هوشمند،آشنایی داشته باشید.
5- مشکلات پنل مرکزی: اگر برای پنل مرکزی یا یکی از کنترلگرهای اصلی سیستم مشکل یا موردی پیش بیاید چون تمام دستورات از آن رله باکس اصلی گرفته می شود ممکن است شما یک قسمتی از منزلتان از دسترس خارج شود و برای مثال:روشنایی یا فن کوئل و…کلا در دسترس نباشد تا کارشناس مربوطه اقدامات لازم را انجام دهد.
6- تعویض قطعات: عموما چون قطعات با تحریم ها مواجه شدند زمان بر هستند ممکن است تجهیزی در یک مقطعی 20 روز یا یک ماه زمان ببرد تا موجود شود.
نتیجهگیری
در این مقاله به معرفی و آشنایی با پروتکل KNX پرداختیم. سیستم هوشمند KNX دارای مزایای بسیار عالی و معایب بسیار متعددی است اما بیشترین معایب این سیستم در قسمت هزینه ها و بحث اجرا است که اگر پروژه ای واقعا دید سیستم اجرایی کینیکس را داشته باشد و با بحث هزینه ها مشکلی نداشته باشد و بتواند با یک شرکت معتبر مهندسی قرارداد سیستم هوشمندش را ببندد و بحث نقشه کشی ها اجرا و نظارت و…زیر نظر آن شرکت باشند تقریبا می توان گفت یکی از بی نقص ترین سیستم های هوشمند را اجرا می کند و سناریو های دلخواه شان که برای سیستم هوشمند را اجرا کرده اند تقریبا می توان گفت سالیان سال هیچ گونه دردسر یا موردی برایش پیش نمی آید و به راحتی می تواند از این سیستم استفاده کرد.
پس بسته به میل و میزان هزینه اگر دید کینیکسی دارید می توانید با کارشناسان فنی شرکت هوشمند سازی هایکا ارتباط برقرار کنید تا کارشناسان فنی مشاوره لازم راخدمت شما ارائه کنند.
گروه مشاوره و فروش خانه هوشمند هایکا با شناخت نیاز های مشتری و امکانات مورد نیاز آنها همچنین با توجه به میزان بوجه تعیین شده بهترین گزینه های موجود را پیشنهاد میدهد و مزایا و معایب محصولات هوشمند سازی را نیز کاملا صادقانه بیان میکند تا مشتری با دیدی روشن و با آسودگی خاطر محصول را انتخاب نماید.
آدرس شرکت هایکا: اصفهان، خیابان حکیم نظامی، حد فاصل چهار راه حکیم نظامی و خیابان خاقانی، ساختمان آناهیتا، طبقه دوم باشگاه بدنسازی همیم، واحد 4
تلفن شرکت: 36240285-031 و 36244992-031
کارشناس فروش سیستم های هوشمند و صوتی: 09131277533
کارشناس فروش دستگیره های دیجیتال: 09939008033
مطالب مرتبط:
[…] معرفی و اشنایی با پروتکل KNX […]